Menu

- RETROSPEKTIVA - 1996-2021 - 3D virtual exhibition by Češka beseda Sarajevo

- RETROSPEKTIVA - 1996-2021

jeu, 12/30/2021 to sam, 01/29/2022

curated by:

RIJEČ AUTORA

Izložbom pod naslovom "Retrospektiva 1996-2021", devetnaestom po redu iz serijala "Česi u BiH", željela sam obuhvatiti četvrt stoljeća rada Udruženja građana češkog porijekla "Česká beseda" Sarajevo. I prije samog početka odabira materijala za izložbu, bila sam svjesna da neće biti jednostavno pregledati tako obimnu arhivsku građu i iz nje izdvojiti Besedine najznačajnije aktivnosti kako bi posjetioci izložbe dobili koliko-toliko autentičnu sliku o nama kroz "pogled unatrag". Vršeći selekciju materijala, prisjetila sam se sasvim slučajno jedne rečenice iz vijesti o Besedi, objavljene u medijima povodom petnaest godina njenog rada, kojom su javnost upoznali da je "Udruženje građana češkog porijekla 'Češká beseda' Sarajevo, kroz petnaest godina postojanja, preraslo u grupu entuzijasta koji u vremenu nesklonom kulturi svoje vrijeme i snagu posvećuju kulturnoj memoriji grada Sarajeva…" Da, upravo ta rečenica mi je postala motiv za ovu izložbu, rečenica čiji je sadržaj aktuelan i dan-danas, u 2021. godini u kojoj smo obilježili 25 godina rada.
Tako je nastala ova izložba u virtualnom obliku, sačinjena od 16 panoa koji su postavljeni na platformu "Kunstmatrix". Uvjerena sam da će postavka naše virtualne izložbe njenom svakom zainteresiranom i strpljivom posjetiocu ponuditi jednu izvanrednu priču od nastanka Udruženja pa sve do ovogodišnjeg obilježavanja naših jubilarnih 25 godina rada na Dan sv. Václava (28. septembar), patrona Češke zemlje i zaštitnika svih Čeha ma gdje se nalazili, te tako i zaštitnika Udruženja građana češkog porijekla "Česká beseda" Sarajevo.
Htjela bih također reći da sam opet imala sreću da mi najbliža saradnica u pripremi ove izložbe bude naša članica Gordana Frimel koja, ne samo da je po ko zna koji put lektorisala sve tekstove, već je i vješto, kao što je to radila i do sada, "dotjerala" moju riječ autora.
Ova izložba je ujedno i dokaz da aktivno učestvujemo u pisanju, makar to bio i njen najmanji isječak, novije historije grada Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, s ciljem da očuvamo i spasimo od zaborava češku kulturnu baštinu na ovim prostorima, što uostalom i jest glavni zadatak našeg Udruženja.
Izložba će u virtualnoj formi biti dostupna za razgledanje punih mjesec dana, a poslije isteka zakupa pomenute platforme, bit će postavljena na YouTube-u i na taj način, nadam se, trajno sačuvana.

Riječ autora: Jovanka Manzalović Šalaka

Lektorisala: Gordana Frimel

Tehnička priprema eksponata i postavka izložbe na "Kunstmatrix" platformu: Igor Sivjakov
Muzika: Bedrich Smetana - Vltava/Moldau
https://www.yourclassical.org/episode/2019/04/08/daily-download-bedrich-...

Sarajevo, 28. decembar 2021. godine

Do you like the exhibition?