Menu

Schiphol na de bevrijding door de lens van Annemie Wolff - 3D virtual exhibition by Galerie De Meerse

Schiphol na de bevrijding door de lens van Annemie Wolff

Tue, 04/21/2020 to Thu, 05/21/2020

curated by:

Het 100-jarig bestaan van Schiphol was aanleiding voor een fotografietentoonstelling met uniek, nog nooit vertoond beeldmateriaal van de luchthaven in de jaren 1933- 1955 in 2016 in Galerie De Meerse. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid online de foto's van Schiphol na de bevrijding van deze expositie.

De tentoonstelling in 2016 schetste een tijdsbeeld van de ruimtelijke ontwikkeling van de luchthaven in de polder, de herbouw na de oorlog, de luchtvaartmaatschappijen, de architectuur, de werkzaamheden, de bedrijvigheid en de grote publieke belangstelling vastgelegd door de lens van Annemie en Helmuth Wolff uit het archief van Monica Kaltenschnee.

Annemie en Helmuth Wolff
De in Duitsland bekende Joodse architect Helmuth Wolff en zijn niet-Joodse vrouw Annemie Wolff-Koller vluchtten in 1933 naar Nederland en openden een fotostudio in Amsterdam. De Amsterdamse Haven en Schiphol, destijds verenigd in Handelsinrichtingen der Gemeente Amsterdam, zijn de belangrijkste opdrachtgevers.
De beelden die zij in die tijd vastlegden zijn vervlochten met de ruimtelijke ontwikkeling van de luchthaven en alle dagelijkse bedrijvigheid. Ook de opkomst van het Naziregime en hun eigen positie daarin (Helmuth was tenslotte niet veilig meer) zijn een rode draad door hun werk en hun leven.
Wanneer de Duitsers ons land binnenvallen, in mei 1940, doen ze een zelfmoordpoging. Helmuth overlijdt, maar Annemie wordt gered. Haar camera pakt ze weer op; zij liet circa 50.000 negatieven na. Deze nalatenschap komt terecht in Haarlem bij Monica Kaltenschnee.*

Galerie De Meerse en Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol selecteerden samen met haar tientallen foto’s. Met veel dank aan deze samenwerking.
In 2011 werd de Stichting Annemie en Helmuth Wolff opgericht voor verder onderzoek naar het archief. In maart 2017 wijdde het Nationaal Holocaust Museum een tentoonstelling aan de fotografie van Helmuth en Annemie.

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy