Menu

KNJIGA ŽALBI - TAMARA SARAJLIĆ-SLAVNIĆ - 3D virtual exhibition by Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

KNJIGA ŽALBI - TAMARA SARAJLIĆ-SLAVNIĆ

Thu, 06/10/2021 to Tue, 08/10/2021

curated by:

Izložba “Knjiga žalbi” rezultat je istraživačkog rada više kustosice Tamara Sarajlić-Slavnić, a sadržaj izložbe je vrlo aktuelan u pandemijsko vrijeme kada radnici u kulturi najčešće izgovoraju rečenicu ”nikad nam nije bilo gore”:
Izložba dokumentuje egzistencijalne izazove sa kojima se kulturne institucije i pojedinci suočavali tokom 20. stoljeća u Sarajevu.
Bez obzira na promjenu vlasti kultura nije imala potrebni društveni prioritet. Međutim, danas je stanje još teže jer o kulturi najčešće odlučuju osobe koje dolaze izvan kulturnih tokova.
“Za pripremanje izložbe imala sam jako malo vremena, a mnogo literature iz koje sam preuzimala podatke, dokumente za izložbu koja je privukla ogromnu medijsku pažnju, ali posjeta je nažalost izostala zbog okolnosti pandemije”,
Izložba omogućava upoznavanje sa životnim problemima poznatih književnika, glumaca i kulturnih radnika. Putem originalne dokumentaciju pokazuje svakodnevnu ljudsku stranu kulturnih radnika koja je često zanemarena u javnosti.
“Izložba je aktuelna u svakom vremenu jer stanje u kulturi umjesto da se popravlja dodatno se pogoršava. Nažalost, danas o kulturi odlučuju pojedinci koji najčešće nemaju nikakve veze sa kulturom, a u vremenu kad je Branislav Nušić bio direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu iako u teškim okolnostima on je zasigurno uložio maksimalni trud da popravi status institucije i zaposlenika”.
Izložba se sastoji od tri dijela. U prvom su predstavljeni novinski članci koji govore o situaciji u bosanskohercegovačkoj kulturi kroz historiju, prije svega u Narodnom pozorištu u Sarajevu od njegovog osnivanja do danas.
“Drugi dio izložbe predstavlja prepiska iz zbirki pojedinih pisaca u kojoj se oni žale na nedobijanje honorara za svoj rad, pišu žalbe komisijama i traže da im se dodijele stanovi… U tom segmentu bih izdvojila pisma književnika Hamze Hume upućena novinaru Živku Milićeviću, zatim pisma hrvatskog pisca Gustava Krkleca koji piše Ahmetu Hromadžiću i Izetu Sarajliću žaleći se na svoje finansijsko stanje. Tu su i pisma pisca Draška Ređepa upućena Maku Dizdaru u kojima se on žali na nedobiveni honorar ili molba Maka da mu se dodijeli stan koji mu je obećan”,
Treći segment izložbe su ugovori, molbe i žalbe. Autorica izložbe u tom segmentu posebno ističe Ugovor glumice Jelene Kešeljević i Uprave Narodnog pozorišta u Sarajevu.
“To je vrlo zanimljiv eksponat ne samo zbog sadržaja nego i zbog toga jer se na njemu nalazi potpis Branislava Nušića, tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta.”

more exhibitions of Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

USKRS 2021 godina - HKD NAPREDAK

04 Apr 2021 to 04 Jun 2021

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

MIROSLAV BILAĆ - VJETAR ŽIVOTA

22 Feb 2021 to 22 Apr 2021

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

HAMZA HUMO - ODANOST KAMENU I VJETRU

30 Dec 2020 to 28 Feb 2021

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

The Colors of Love - Hasija Skenderović

24 Nov 2020 to 24 Nov 2021

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

NEZABORAVLJENI - BORIVOJE JEVTIĆ

13 Nov 2020 to 13 Dec 2020

Pages

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy