Menu

ADNA - 3D virtual exhibition by Galerija Vodnikove domačije

ADNA

Virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška
v petek, 17. 4. 2020 ob 20.00
vabi na ODPRTJE RAZSTAVE Samire Kentrić: ADNA

Po razstavi, postavljeni v 3D virtualni prostor, se bomo sprehodili od doma, preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX.
Povezava za vstop bo objavljena tukaj in na FB strani Vodnikove domačije 15 minut pred otvoritvijo.

VIRTUALNA RAZSTAVA
Razstava predstavlja ilustracije iz pravkar izdanega presunljivega mladinskega grafičnega romana Adna (Mladinska knjiga, 2020), ki je nastajal štiri leta, in sicer med leti 2016 in 2020. Avtorica je v tem obdobju v tehniki akvarela ustvarila preko 130 ilustracij. Sprva v črno-beli različici, kasneje jih je kolorirala in s tem gradila barvno paleto romana.
Zanimivo je, da je besedilo za roman nastalo šele v zadnjem letu ustvarjanja. Prizori v knjigi zato niso ilustracije k pripovedi, besedilo je šele naknadno vse podobe združilo v povezano celoto.
Avtorica se je vživljala v različne situacije, ki bi jih dekle, kot je Adna, lahko doživelo, in jih nato prelila na papir. Šele v teku nastajanja projekta je določila zaporedje dogodkov in njihov pomen, vpliv na njeno razmišljanje ter doživljanje sveta.
Vsebinsko knjiga oriše njeno odraščanje v novem domu (tudi nekaj spominov na zgodnjo mladost v bivši domovini), večinski odnos do prišlekov in situacije, v katerih se begunci znajdejo na poti. Knjiga oriše tudi njeno doživljanje spolnosti in iskanje načina, kako spregovoriti o sebi, svoji travmatični izkušnji, jo podeliti in se razbremenjeno, angažirano podati v prihodnost. Risbe govorijo o Adnini ujetosti v prostor in čas ter o načinih, kako se osvoboditi.

KRATKA VSEBINA KNJIGE
Mlado dekle se sooča s spominom na begunsko preteklost, sprašuje se o smislu bivanja po smrti bližnjih, hromi jo nezmožnost, da bi podelila svojo izkušnjo. V njeno rutino poseže nepričakovano doživetje in Adno preplavijo zatajevana čustva. Se bo zmogla izviti iz svoje samotne lupine?
Idejno izhodišče za knjigo Adna je ilustrirana knjižica Pismo Adni (Beletrina, 2016), v kateri poslovilno pismo in razmere, v katerih je spisano, končajo Adnino že tako ne brezskrbno otroštvo. Zgodbo, ki jo je umetnica Samira Kentrić pretežno povedala s slikami, s pričujočim delom nadaljuje in nadgrajuje preko odrasle Adne, saj želi, da dekle dobi priložnost in še sama predstavi svoj odnos do razmer in ljudi, ki so jo obkrožali in jo še obkrožajo.

O AVTORICI
Samira Kentrić (1976) je vizualna umetnica, diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, smer vizualne komunikacije. V svojem ustvarjanju staplja javno in politično govorico z intimno, pogosto erotično obarvano sfero življenja. S svojimi deli komunicira, kar je v družbi nereflektirano, neprijetno, skrito. V svojem neposrednem izražanju čustev in stališč se spogleduje s podobami množične kulture in nas nagovarja na prepoznavne načine. Je dolgoletna članica umetniškega tandema Eclipse, ki v svojih performansih in instalacijah za izražanje in izpostavljanje vsebin uporablja lastno telo in telesa drugih. Zadnja leta vodi tudi likovne delavnice, namenjene ranljivim skupinam. Likovno je opremila številne knjižne in časopisne izdaje, med drugim je ustvarjala vizualne vsebine za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela, Mobitelove Zaupne besede, časopis Finance in Gledališki list AGRFT. Sodeluje s številnimi založbami in tekstopisci. Že dvanajsto leto skrbi za likovno opremo zbirke Koda založbe Beletrina in objavlja svoje avtorske knjige (Balkanalije, Pismo Adni in najnovejši mladinski grafični roman Adna). Je prejemnica različnih pohval in nagrad, med drugim je na 13. SBI prejela pohvalo žirije za likovne podobe iz avtorskega grafičnega romana Adna.

Razstava poteka v okviru Festivala angažiranega pisanja Itn..

PREDDOGODEK: POGOVOR Z AVTORICO
V četrtek, 16. 4. ob 18.00, dan pred odprtjem razstave, bo okviru festivala Itn.potekal pogovor z avtorico.
Spremljate ga lahko preko FB strani Itn. in Vodnikova domačija!

_______________________________________

Produkcija:
Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška
v sodelovanju z Založbo Mladinska knjiga.

Kuratorka in vodja projekta:
Maša P. Žmitek

Oblikovanje in digitalni vmesniki:
Nejc Vašl in Maša P. Žmitek

Zvočni posnetki:
Špela Frlic

Lektura:
Anže Toni

Za Divjo misel:
Tina Popovič

Razstavo sofinancira: Mestna občina Ljubljana—Urad za mladino.

more exhibitions of Galerija Vodnikove domačije

Galerija Vodnikove domačije

Tito in tisk - Od ikone do kulta

permanent exhibition

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy