Menu

Mali format - 3D virtual exhibition by Likovno društvo Kranj

Mali format

Tue, 12/15/2020 to Fri, 01/15/2021

curated by:

Kranjsko društvo likovnih umetnikov že tradicionalno pripravlja razstavo del malega formata kot posebne dejavnosti svojih članov. V razmerah, ki nam jih prinaša covid-19, se razstava seli v virtualni svet, v odsev resničnosti, ki nam je v svoji konkretni obliki sicer odvzeta, a je še vedno tu, še vedno prisotna. Ne glede na to, ali je igriva, celo otročja, ali morda angažirana, umetniška produkcija hote ali nehote beleži tudi naš novi vsakdan. Vodi nas k razmišljanju o vlogi umetnosti v tem bizarnem vsakdanu in o tem, kaj kot taka prinese našemu duhovnemu svetu. Pogojena je s trenutkom, ki smo ga primorani (pre)živeti, in z družbeno resničnostjo, na katero reagiramo in v njej ustvarjamo. Za zaprtimi vrati ateljejev živimo vsak svoje vesolje, oddaljeni oblikujemo vsak svoje umetniške vizije. Edina pot sodelovanja in povezovanja je internet, medmrežje, navidezna resničnost, ki nadomešča osebni stik in dotik, nam daje možnost vsaj virtualnega druženja in nas napelje tudi k tovrstni predstavitvi našega ustvarjanja.
Vendar, kot rečeno, so slike in kipi v tem še kako – v bistvu prav predpotopno – resnični! Ustvarjeni s pravimi barvami na prava platna, s konkretnimi materiali v konkretnih oblikah, pripravljeni na življenje v realnem svetu, v galerijah, stanovanjih, drugih prostorih. Kot taki se ponujajo v ocenjevanje, občudovanje, ne nazadnje pa tudi nagovarjajo k nakupu, saj moramo ustvarjalci kljub visokoletečemu nadzemeljskemu klicu »vzvišene« umetnosti, ki mu sledimo, v vsiljevanju trenutne zdravstvene in politične situacije v resnici, zelo zemeljsko, tudi preživeti. Letošnjo za zdaj virtualno razstavo del malega formata spremlja katalog s predstavitvami razstavljavcev, ki ne obupamo, ki se ne sprijaznimo z donkihotovsko borbo z mlini na veter in ki z vedrim optimizmom vsem skupaj želimo čimprejšnje ponovno snidenje v živo v prostorih Male galerije.
Pa lepe praznike vsem!
Likovno društvo Kranj

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy