Menu

LAURA PAPO BOHORETA - SEFARDSKA ŽENA U BOSNI - 3D virtual exhibition by Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

LAURA PAPO BOHORETA - SEFARDSKA ŽENA U BOSNI

Fri, 10/23/2020 to Mon, 11/23/2020

curated by:

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u junu 2017. godine predstavio je izložbu "Laura Papo Bohoreta - Sefardska žena u Bosni", posvećene životu i djelu Laure Papo Bohorete.
Autorica izložbe je viša kustosica Tamara Sarajlić-Slavnić, dok je dizajn napravio Branko Dursum.
Autorica Tamara Sarajlić-Slavnić u predgovoru kataloga izložbe je napisala:
Laura Papo Bohoreta, pravim imenom Luna, kćerka Jude i Estere Levi, rođena je u Sarajevu 1891. godine. Krajem 19. i početkom 20. vijeka živjela je u Carigradu, gdje se preselila cijela njena porodica. Kasnije je učila francuski jezik u Parizu, na Alliance Français. Godine 1911. udala se u Sarajevu za Danijela Papu i rodila dva sina, Leona i Bar Kobhu Kokija. Početkom Drugog svjetskog rata obojica su ubijeni na putu prema logoru u Jasenovcu. Taj period predstavlja, nažalost, i kraj djelovanja Laure Papo.
Bila je književnica i poslovna žena. Napisala je veći broj književnih djela na francuskom, njemačkom i bosanskom jeziku, a kasnije je pisala isključivo na jevrejsko-španskom. Glavni životni cilj joj je bio očuvanje sefardske tradicije i pobijanje tadašnjih društvenih stereotipa, koji ženama nisu omogućavali jači prodor u društvo. Već u najranijoj dobi stekla je svijest o društvenim nepravdama. Pisala je pozorišne komade, rasprave o prošlosti sefardske žene u Bosni, kratke priče iz sefardskog života, prevodila pjesnike – i sama je pisala poeziju. Iako se rijetko u jednoj osobi kriju toliki talenti, prilično nepoznata i u rodnoj Bosni. Za nju je poznati jevrejski filolog i kritičar Kalmi Baruh rekao: „Ona je tako reći ostala anonimna“.
Bohoreta je iza sebe ostavila i jedno djelo po kojem bi – da ništa drugo nije napisala – ostala zapamćena, a to je knjiga Sefardska žena u Bosni, koja dugo nije bilo štampana, a svjetlo dana konačno ugledala u sarajevskoj izdavačkoj kući Connectum 2005. godine, u prevodu prof.dr . (Muhameda Nezirovića.
Ova Sarajka u mladosti je strastveno sakupljala sefardske romanse svoje Bosne.
Laura Papo Bohoreta razboljela se nakon što su joj sinovi ubijeni. Zna se da je umrla u Sarajevu 1942. godine, u Bolnici sestara milosrdnica. Međutim, ta bolnica, po pričama, sjećanjima i svjedočanstvima jednog broja časnih sestara milosrdnica koje još žive i rade u Sarajevu, uopšte nije postojala u Sarajevu, mada u drugim gradovima jeste. Postojao je dio današnjeg Kliničkog centra Koševo gdje su živjele sestre milosrdnice: to je zgrada stare ortopedije. Može biti da su je tu sestre milosrdnice krile i da je tu i umrla. Misterija ostaje i njeno grobno mjesto na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu: zna se da je tamo sahranjena, ali ne postoji nadgrobna ploča s njenim imenom, što govori da je možda pokopana pod nekim drugim imenom. Po riječima njene sestrične Gordane Kujić, „njen grob je uništen. Ostali su samo njeni rukopisi“.

more exhibitions of Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

The Colors of Love - Hasija Skenderović

24 Nov 2020 to 24 Nov 2021

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

NEZABORAVLJENI - BORIVOJE JEVTIĆ

13 Nov 2020 to 13 Dec 2020

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Na nJedrima bosanskim - Hiba Mustafić

26 Oct 2020 to 26 Nov 2020

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

MELANHOLIJA - SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ

22 Oct 2020 to 22 Nov 2020

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

NADA I NEMIR - PETAR KOČIĆ

07 Oct 2020 to 07 Nov 2020

Pages

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy