Menu

Elisabeth Weeshuis Museum - In Culemborg verzameld - 3D virtual exhibition by Erfgoed Gelderland

Elisabeth Weeshuis Museum - In Culemborg verzameld

Mo, 06/15/2020Do, 06/15/2023

curated by:

De vermogende Elisabeth van Culemborg (1475-1555) liet bij haar overlijden een grote som geld na voor de ‘regte armen’ en daarmee werd in 1560 in Culemborg een weeshuis gebouwd. In de loop der eeuwen veranderde dit weeshuis in een openbare schatkamer van schilderijen.

Er hingen zowel schilderijen die door het weeshuis zelf waren besteld als kunstwerken die hadden toebehoord aan de heren en graven van Culemborg. Ze zijn nu onderdeel van het Elisabeth Weeshuis Museum. In 2019 verscheen het boek ‘In Culemborg verzameld’ over deze unieke collectie. Schrijfster Margot Leerink stelde een online tentoonstelling voor je samen met als leidraad de bijzondere herkomstgeschiedenis.

Met de klok mee loop je langs schilderijen die rond het Rampjaar 1672 van het grafelijke kasteel naar het weeshuis zijn verplaats om ze in veiligheid te brengen; oude portretten die waarschijnlijk al voor 1643 in het weeshuis waren; schilderijen die er met de verkoop van het graafschap in 1720 naartoe zijn gebracht; een bijzonder geschenk van de Oranjes uit 1781 en tot slot werken met een onbekende herkomst. Als je op de schilderijen klikt en vervolgens op de 'i', lees je een korte tekst hierover uit de beschrijvingen in het boek.

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy