Menu

Brytpunkt. - 3D virtual exhibition by Brytpunkt

Brytpunkt.

Do, 05/28/2020Mo, 06/15/2020

curated by:

Nu står vi här; med studenten precis runt hörnet och hela livet därefter. Nog siktar vi mot ett liv fyllt av handvävda ekologiska linnetygväskor och vernissager i vårt eget namn, men vi vet alla att det troligen är den nedsuttna kontorsstolen som väntar, sakta roterande, på oss. Men, det är då, och nu är nu, och nu är det upp till oss att bearbeta alla olika känslor som uppenbarar sig inför brytpunkten mellan tryggheten i skolans rutiner och en ännu främmande framtid. Klockan tickar; snart är det champagnefrukost.

Men tiden stannar inte; inte ens efter utspringet. Och medan vi oroar oss för att hitta rätt studentkläder har brytpunkt efter brytpunkt skett, fortsätter att ske och kommer att ske. Högerpopulistiska vindar blåser upp och mer eller mindre plötsligt står vi nu inför risken att en regering med stålrör i garderoben ska väljas 2022. Samtidigt tickar domedagsklockan mot etthundra sekunder i tolv och en “demokratiskt” vald president kan nu sitta i 28 år, men att Ryssland ska ockupera Gotland är inte längre den största oron. Länder stänger sina gränser för att begränsa flyktingar och coronavirus, skolan flyttas till webbkameror medan toalettpapper tar slut och rubriken: “Alla måste vara redo att göra uppoffringar” gör förstasidor. Brytpunkter kan vara mer relevanta nu än någonsin. Studenten ställs in. Utställningar blir digitala. Det tidigare orimliga beslutet att stoppa resandet blir plötsligt en nödvändighet. Amygdalan går upp i varv när den presenteras med ett akut hot medan hotet för kommande generation fortfarande ligger på smältande isar. Trots att vi har fått otaliga förvarningar har vi fortsatt att gå och, nu står vi här: stirrar ner i avgrunden i början av en massutrotning. Kanske börjar man nu undra om klockan tickar allt för fort.

Vissa brytpunkter ligger inte i våra händer men andra förblir våra alldeles egna. Plötslig känner vi fjärilar i magen när vi får ögonkontakt med den nya i gänget, vi flyttar hemifrån eller säljer en tavla på just denna utställning. Vem vet, vinden blåser och kan ta oss vart som helst - någon kanske reser till Tibet, rakar av sig håret och blir upplyst. I vilket fall som helst ligger hela livet där ute med alla dess toppar och dalar: Vi har redan en student som kommer att skrivas in i historieböckerna och med en skräckblandad förtjusning skymtar vi fler brytpunkter vid horisonten. Ja, visst gör gör ont när knopparna brister men snart är sommarn här. Kvar står ett avslaget champagneglas.

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy