Menu

Ivana Živić - Sobe od vode (izložba slika) - 3D virtual exhibition by Savremena Vrsac

Ivana Živić - Sobe od vode (izložba slika)

Di, 05/26/2020Sa, 06/06/2020

curated by:

Slavica Obradinović, istoričar umetnosti
Sobe od vode
Stvaralaštvo Ivane Živić već duži niz godina privlači pažnju kritike i publike na našim prostorima. Njan rad u kontinuitetu donosi zapažena likovna ostvarenja koje karakteriše menjanje stila, pristupa i likovnog izraza, što svakako obogaćuje delovanje, donosi svežinu i ukazuje na Ivaninu konstantnu okrenutost ka eksperimentu.
Opčinjenost vodom, plivanjem, ljudskom figurom, enetrijerom, draperijom izrodilo je dostignuća prepoznatljivog likovnog izraza svojstvenih Ivani Živić. Кao vrsan crtač u domenu slike rađene u tehnici ulja na platnu velikog formata umetnica nam predočava svoj talenat i veštinu. Baveći se ovom temom od 2013. godine nastao je ciklus slika Sobe od vode gde slikarka ostaje verna realističnom pristupu slikanja. Kulminacija razvoja teme se ogleda u slikama nastalim tokom 2019. godine što predstavlja zrelu fazu stvaralaštva. Ovde nailazimo na pročišćavanje stila, svođenje elemenata, ukrupnjavanje bojenih površina. Umetnica pažljivo bira daetalje pažljivo i dalje im posvećujući veliku pažnju, vešto ih obrađuje i uspešno naglašava strukturu materijala od kojeg su napravljeni. Na slikama stvara nadrealan, fantastičan, imaginaran svet prepun mašte, snoviđenja, nadanja, slobode pokreta i samoće koja oslobađa.
Obradi teme Ivana prilazi studiozno, dok slikarske predloške pažljivo osmišljava i bira. Evidentno je njeno poznavanje režije i upućenost u filmsku umetnost, jer je svaka slika sekvenca iz filma u kojoj su maestralno pozicionirani akteri priče. Кadrove, brižljivo priprema baveći se enterijerom/kulisama, kostimom, plivačem i svakim najsitnijim detaljem na slici. Modeli su obučeni u dizajnirane haljine bogatog drapiranog materijala, različite strukture u kojima plivajući prave dinamične i interesantne pokrete. Кostimima daje poseban značaj opredeljujući se za saradnju sa našim mladim modnim kreatorima. Detaljno i dobro osmišljene scene ispod vode umetnica sama fotografiše i naknadno uklapa u reprezentativne realne enterijere kao što su: kripta hrama Sv. Save u Beogradu, salon dvorca Špicer u Beočinu, džamija u Isfahanu u Iranu.
Кao slikar Ivana Živić je ostala verna štafelajnoj slici, na kojoj dominira intenzivan kolorit. Boju nanosi u širokim potezima pokrivajući veće površine i na taj način gradi sliku gde preovladava širok spektar plave i zelene uz koje postavlja crvenu, žutu, zlatnu i ostale čiste i intenzivne boje spektra. Pozicionirajnjem određenog tona u prvi plan umetnica naglašava emociju slike i određuje tok misli posmatrača.
Slikarka znalački obrađuje prelamanje svetlosti koje se dešava prilikom dodira sa vodom, tako da se kroz njene slike naslućuju vizuelne forme kaleodoskopa. Igra svetlosti i senke i vešto baratanje različitim uglovima sagledavanja i perspektive doprinose dinamici slike.
Ivana Živić je ugradila sopstveno biće u svoje stvaralaštvo, slike duboko promišlja i posvećena je njihovom izvođenju. Ciklus slika Sobe od vode se konstantno i postepeno razvija, i sigurno je da će umetnica u narednom periodu ostvariti sasvim nova likovna ostvarenja podjednako snažna i inovativna.

Ivana Živić rođena je 1979. u Sarajevu (BIH). Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo (2004). Na istom univerzitetu završila je postdiplomske studije (2008). Izlagala je na 20 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrade: Nagrada za crtež Nacionalng udruženja likovnih umetnosti Francuske/La Société Nationale des Beaux Arts, 2020; Fond Vladimira Veličkovića 2016, Nagrada Rotari kluba 2014, Beograd; Nagrada za proizvodni rad, Fond Mangelos 2012, Drugo bijenale crteža u Pančevu. Umetnik u rezidenciji u umetničkom mesecu Srbije, Art hub, Abu Dabi 2018; GLO'ART (Global Art Center) Lanaken, Belgija (2015) i na Cite Internationale des Arts, Pariz (2009).

weitere Ausstellungen von Savremena Vrsac

Savremena Vrsac

Tamara Jovanović Mana - Anatomija prostora

15.05.202025.05.2020

Do you like the exhibition?

Cookies help us to provide certain features and services on our website. By using the website, you agree that we use cookies. Privacy policy